N9新浪微博自定義表情符號

    用咗一段時間N9,發現個表情符號好少,而且都比較舊,想加入啲比較好睇嘅表情符號。 不過好可惜,肥佬咗...

原因係新浪微博佢將啲表情名稱寫入程序裡,而在QML文件SinaWeiboEmotion.qml裡面接受來自程序請求,返回一個字符串,搞到我想擴展一下都難... 呢種設計真“不該”。


冇辦法,只可以死馬當活馬醫... 將原本有嘅表情替換成自己想要嘅表情... 如此一來只有89個表情可用。


第一步, 將 /opt/SinaWeiboClient/qml/SinaWeiboClient/SinaWeiboEmotion.qml 文更改返回字符串。(地址冇錯,就係咁長咁臭..)

所謂嘅“返回字符串”其實就係返回可以轉義為表情嘅字符串,例如 “[雪]” 就是雪花符號,Emoji表情亦差不多,不過要用Hex編輯器編輯吧...

有一點要注意嘅係呢個文件圖片名唔可以修改,圖片名寫著係程序入面。



如圖點擊雪人圖片後便有了這個字符串


進一步 我哋可以改動 

     /opt/SinaWeiboClient/qml/SinaWeiboClient/images/emotion 

 /opt/SinaWeiboClient/qml/SinaWeiboClient/images/emotion_png 

裡面的圖片,使得手機能顯示那樣的圖片.... 由於冇乜作為 我都唔繼續整喇... 係咁多... 期待佢開源等我改下喇...


发布了57 篇原创文章 · 获赞 13 · 访问量 7万+
展开阅读全文

没有更多推荐了,返回首页

©️2019 CSDN 皮肤主题: 大白 设计师: CSDN官方博客

分享到微信朋友圈

×

扫一扫,手机浏览