html5维基百科,HTML – Wikipedia

220px-HTML_source_code_example.svg.png

magnify-clip.png

Esimerkki HTML-koodista

HTML (lyhenne sanoista Hypertext Markup Language, suomennettuna hypertekstin merkintkieli) on avoimesti standardoitu kuvauskieli, jolla voidaan kuvata hyperlinkkej sisltv teksti eli hyperteksti. HTML:ll voidaan mys merkit tekstin rakenne eli esimerkiksi, mik osa tekstist on otsikkoa ja mik leipteksti. HTML tunnetaan erityisesti kielen, jolla nettisivut on koodattu.

HTML5:t edeltvien HTML-versioiden syntaksi on mritelty SGML:n sovelluksina. HTML 4.01:st on muokattu mys XML:n sovellukseksi luokiteltava versio XHTML 1.0, ja HTML 5:n luonnoksesta on rinnakkainen XML-versio XHTML 5.

Sisllysluettelo

[muokkaa] Rakenteisuus ja merkkaus

[muokkaa] Elementit ja tunnisteet

HTML-koodi on rakenteista teksti, joka muodostuu siskkisist ja perttisist elementeist. Koodauksen tasolla elementtej edustavat kulmasulkein merkityt tunnisteet eli tgit, jotka nimevt elementin tyypin. Selaimet eivt nyt tunnisteita sellaisinaan vaan ksittelevt niit teknisin ohjeina, joiden mukaan sivun varsinainen sislt tulee jsent.

Tavallisesti elementiss on erikseen aloitustunniste ja vinoviivalla merkitty lopetustunniste sek niiden vliin jv sislt (jossa voi olla teksti ja mys muita HTML-elementtej):

elementin sislt

Aloitustunnisteeseen saattaa lisksi sislty attribuutteja, jotka mrittvt elementin ominaisuuksia tarkemmin kuin tunnisteen nimem elementin tyyppi:

elementin sislt

Eriss HTML-elementeiss ei ole mitn sislt. Sisllyksetnt elementti edustaa esimerkiksi pakollisen rivinvaihdon muodostava
-tunniste. Sisllyksettmt elementit eivt tarvitse lopetustunnistetta, paitsi jos kyse on XHTML-koodista. Tllinkin erillinen lopetustunniste voidaan korvata siten, ett lopetusmerkkin toimiva vinoviiva merkitn heti aloitustunnisteen loppuun:

Rakenteellinen merkkaus mritt elementin tarkoituksen. Esimerkiksi merkint

Golf

tarkoittaa, ett sana Golf on toisen asteen otsikko (joka nkyy selaimessa samanlaisena kuin Merkint ja koodaus -otsikko tmn osion alussa). Rakenteellinen merkkaus ei periaatteessa mrit sit, milt tekstin pit selaimessa nytt, mutta yleens selaimet noudattavat jotain oletusarvoista tapaa esitt erityyppisi elementtej. Tekstien ulkoasua voidaan lisksi sdell tarkemmin CSS (Cascading Style Sheets) -tyyliohjeilla.

Esityksellinen merkkaus mritt elementin ulkoasun, mutta ei tarkoitusta. Esimerkiksi sislt tarkoittaa, ett elementin sislt tulisi nytt lihavoituna tekstin. Esityksellinen merkkaus ei kuitenkaan ota kantaa siihen, miten sislt pitisi esitt, jos tulostuslaite ei pysty lihavoimaan sislt (ei ole itsestn selv, miten esimerkiksi puhesyntetisaattorin pitisi ksitell lihavointia, kun se muuntaa tekstin neksi). Sen sijaan rakenteellinen merkkaus sislt tarkoittaa, ett sislt tulee esitt voimakkaasti, mutta ei ota kantaa siihen, tarkoittaako voimakkuus tekstin lihavointia vai puheen painokkuutta. Suurin osa esityksellisist merkkauksista katsotaankin HTML 4.0 -spesifikaatiossa vanhentuneeksi.

Hypertekstuaaliset merkkaukset linkittvt osia dokumentista toisiin dokumentteihin. Hyperlinkki luodaan erityisell ankkurielementill , jossa href-attribuutti mritt kohdedokumentin URL:n. Elementin sislt hahmottuu selaimessa linkkisanaksi:

Wikipedia

[muokkaa] Merkki- ja nimiviittaukset

Partikkeli: Merkkiviittaus ja nimiviittaus

HTML-koodiin voi sisllytt erikoismerkkej merkki- tai nimiviittauksilla, jotka alkavat &-merkill (et eli ampersandi) ja loppuvat puolipisteeseen. Esimerkiksi nimiviittauksella Ω voidaan tuottaa kreikkalainen suuraakkonen Ω eli oomega (jota kansainvlisen yksikkjrjestelmn mukaan kytetn mys ohmin tunnuksena).

[muokkaa] Koodaus

HTML-dokumentteja on mahdollista kirjoittaa mill tahansa tekstieditorilla, mutta kytettviss on mys erityisi HTML-editoreja. Periaatteessa HTML-koodin tulisi aina lpist validointi, mutta kytnnss monet selaimet hyvksyvt mys dokumentteja, joiden HTML-koodi ei ole standardin mukaista. Perinteisesti HTML:n validointi on ollut sikli tylst, ett sen jsentminen ei ole aivan triviaalia. HTML:n snnnmukaisempi muunnelma XHTML sen sijaan perustuu XML-kieleen, jolle on olemassa huomattava joukko hyvi jsentimi ja validaattoreita, joten XHTML: voi kirjoittaa helposti mys mill hyvns XML-editorilla.

Jos koodissa on kaksi tai useampia perkkisi vlilyntej, ne nyttvt selaimessa yhdelt vlilynnilt. Mys koodiin sisltyvt rivinvaihdot ilmenevt selaimessa pelkkn vlilyntin, ja jos rivinvaihdon halutaan nkyvn selaimessa, se on tuotettava erityisell merkinnll.

[muokkaa] Historia ja standardointi

评论
添加红包

请填写红包祝福语或标题

红包个数最小为10个

红包金额最低5元

当前余额3.43前往充值 >
需支付:10.00
成就一亿技术人!
领取后你会自动成为博主和红包主的粉丝 规则
hope_wisdom
发出的红包
实付
使用余额支付
点击重新获取
扫码支付
钱包余额 0

抵扣说明:

1.余额是钱包充值的虚拟货币,按照1:1的比例进行支付金额的抵扣。
2.余额无法直接购买下载,可以购买VIP、付费专栏及课程。

余额充值